Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΓΕΙΑ-NEWS


Οι στατιστικές περιπέτειες των οφειλών του ΕΣΥ

Φαίνεται απίθανο αλλά είναι αληθινό και εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μέσα «σε μια ημέρα» διογκώθηκε το δημόσιο έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ. Ο λόγος είναι απλός: Αρχικώς απεκρύβη το πραγματικό του μέγεθος και στη συνέχεια, όταν πλέον δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί αυτή η απόκρυψη -λόγω και των πολιτικών συνθηκών- εμφανίστηκε το πραγματικό μέγεθος. Ενα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα της τακτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση αποτυπώνεται στις δαπάνες υγείας και στο πώς μειώθηκαν τα χρέη των νοσοκομείων κατά 42% μέσα σε ένα 24ωρο!
Στις 14 Απριλίου του 2009 ο τότε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Παπαγεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση και αίτηση εγγράφων από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Σκουλάκη, καταθέτει συγκεντρωτικό πίνακα στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους. Τα στοιχεία αφορούν το ύψος των οφειλών από 1-1-2005 έως και 31-12-2008. Από τον αναλυτικό πίνακα προκύπτει ξεκάθαρα ότι το σύνολο των οφειλών ήταν 5.225.568.597 ευρώ.
Μια ημέρα μετά, με ημερομηνία 15 Απριλίου η αρμόδια γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας ενημερώνει την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για το ύψος του δημόσιου χρέους του ΕΣΥ. Το έγγραφο απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα της ΕΣΥΕ κ. Εμ. Κοντοπυράκη τον οποίο ενημερώνει πως το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων υπολογίζεται περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή 42% χαμηλότερο από το ποσό που μόλις μία ημέρα πριν είχε κοινοποιήσει στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας.

Παραμένει άγνωστο το πώς εξηγείται από τα αρμόδια όργανα αυτή η μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ακολουθήθηκε και η ίδια τακτική στο θέμα υπολογισμού των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων. Πριν από τις εθνικές εκλογές κι ενώ όλες οι ανεπίσημες εκτιμήσεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η περιουσία των Ταμείων είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση, λόγω και της πτώσης του χρηματιστηρίου, ξαφνικά εμφανίστηκαν από τα επίσημα στοιχεία να διαθέτουν μια περιουσία 33 δισ. ευρώ. Πάντως μόλις τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στα Ταμεία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, το 2009 η εισφοροδιαφυγή ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ. Στα μεγάλα Ταμεία κυμάνθηκε από 25% έως 40%, ενώ στο ΙΚΑ, η κύρια οφειλή -χωρίς πρόσθετα τέλη- των βεβαιωθέντων και μη εισπραχθέντων οφειλών ανήλθε στο ποσό των 4,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 135% την τελευταία πενταετία. Οι μεγάλες απώλειες εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί από τα 50 δισ. ευρώ που χρειάστηκε εντός του 2009 το ασφαλιστικό σύστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τα 18,5 δισ. χρειάστηκε να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι εισφορές δεν ξεπέρασαν τα 31,5 δισ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Κινητοποιήσεις απο τους γιατρούς του νοσοκομείου Φλώρινας για τις ελλείψεις προσωπικού

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα, Τρίτη, οι γιατροί του νοσοκομείου Φλώρινας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, γεγονός που εμποδίζει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων του νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Νοσοκομειακής Επιτροπής Ν. Φλώρινας, Κώστας Γεωργακόπουλος «λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεν λειτουργούν αρκετά τμήματα του νοσοκομείου μας, όπως το Γυναικολογικό, το Νευρολογικό κ.ά».

«Ζητούμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των τριών επικουρικών γιατρών: καρδιολόγου, γυναικολόγου και ορθοπεδικού», ανέφερε ο κ.Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε ότι από τις συνολικά 54 οργανικές θέσεις έχουν μείνει μόνο 27 γιατροί. «Θέλουμε να ακουστεί η ακριτική Φλώρινα και να έρθουν άμεσα γιατροί στο νοσοκομείο μας», κατέληξε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ακύρωση παραγγελίας 8 εκατ. εμβολίων για τη νέα γρίπη επιχειρεί το υπουργείο Υγείας

Την ακύρωση της παραγγελίας 8 εκατομμυρίων εμβολίων για τη νέα γρίπη, κόστους περίπου 60 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται το υπουργείο Υγείας, μετά τη διαπιστωμένη απροθυμία του γενικού πληθυσμού να εμβολιαστεί.

Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό Mega, το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ακύρωση της παραγγελίας των εμβολίων, που έγινε στο παρά πέντε των εκλογών -όπως είπε-, καθώς η χώρα και ειδικά ο τομέας της Υγείας έχει ανάγκη τα 60 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, σε ένα μήνα εμβολιασμού περίπου 320.000 πολίτες έκαναν το εμβόλιο. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός για να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης για το γενικό πληθυσμό και ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί για ακόμη τρεις μήνες.

Επιπλέον, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι από σήμερα και έως τις αρχές Ιανουαρίου ανοίγουν σταδιακά 60 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 20 νοσοκομεία της χώρας. Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι προκειμένου να ανοίξουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 200 νοσηλευτών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", αρχές Ιανουαρίου αναμένεται και η πρώτη μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για πρόσληψη με σειρά προτεραιότητας περίπου 3.100 νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας.

Τμηματικά η αποπληρωμή χρεών των νοσοκομείων

Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, στο τέλος του 2009 θα εξοφληθούν τα χρέη μέχρι το τέλος του 2008, ενώ εκείνα του 2009 θα αποπληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Η κίνηση αυτή δίνει ανάσα στις εταιρείες, αρκετές εκ των οποίων έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση. Το συνολικό χρέος αφορά τις χρήσεις από το 2005 έως και το 2008 και αγγίζει τα 6,3 δισ. ευρώ.



Αναλυτικότερα, χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους Συνδέσμους των προμηθευτών προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τον τρόπο εξόφλησης του χρέους.

Ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της -ανακουφιστικής για τους προμηθευτές- απόφασης έθεσε τη μείωση του οφειλόμενου ποσού κατά το ποσοστό που ο κάθε σύνδεσμος ξεχωριστά θα αποφασίσει. Σήμερα, οι Σύνδεσμοι θα ενημερώσουν εγγράφως την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ΣΕΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών) αποφάσισε την παροχή μεσοσταθμικής έκπτωσης 3%, ενώ ο ΠΑΣΥΠΟΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού) αποφάσισε να μην κάνει έκπτωση για τις παλιές χρήσεις - δηλαδή για τα τιμολόγια του 2005-2006, ενώ για τις ακόλουθες χρονιές θα δεχτεί μείωση της τάξης του 3,5% επί του ποσού που απομένει.

Βάσει της απόφασης του υπουργείου, η αποπληρωμή θα γίνει τμηματικά: Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (31/12/2009) θα εξοφληθούν όλα τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2008 και για τα οποία οι προμηθευτές έχουν έτοιμα εντάλματα πληρωμής. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ περίπου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι εντός του καλοκαιριού εξοφλήθηκαν χρέη (έως το 2008) του δημοσίου προς τον ΠΑΣΥΠΙΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών) και τα οποία υπολογίζονται σε 2,8 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν εξοφληθεί οι μικρές ανεξάρτητες μικρές εταιρείες, αρκεί η κάθε μία να είχε συνολικό υπόλοιπο οφειλής χαμηλότερο του 1 εκατ. ευρώ.

Ανεξόφλητος παραμένει ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) καθώς τα νοσοκομεία οφείλουν στα μέλη του περί τα 2 δισ. ευρώ, όπως επίσης ο ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων), ο ΣΕΠ και ο ΠΑΣΠΥΤΕΝ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού).

Η δεύτερη φάση της εξόφλησης θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2010 και αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2009 και δεν υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε μήνα το χρέος που δημιουργείτο από τα νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους άγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009. Από το ποσό αυτό έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν εξοφλήσει και τον Φεβρουάριο, δηλαδή, το χρέος που απομένει δεν υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΕΔΕ για προμήθειες που έγιναν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Ερευνα για προμήθειες που έγιναν παράτυπα και φτάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως και τα 20 εκατ. ευρώ, διεξάγεται στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου, Π. Παντελιάδη, η διαδικασία κινήθηκε όταν φαρμακευτικές εταιρείες έφεραν στη διοίκηση ανυπόγραφα τιμολόγια προμήθειας υλικών, που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η διαδικασίες των προμηθειών δε ήταν σύννομες και δεν ακολουθούσαν τη διαδικασία που ορίζει η διοικητική υπηρεσία και το ΔΣ του νοσοκομείου», προσθέτει. Οι προμήθεια αφορούσε υλικά κυρίως δύο κλινικών του νοσοκομείου, της ορθοπεδικής και της νευροχειρουργικής. Ο ίδιος τονίζει ότι το συνολικό ποσό είναι ακόμη άγνωστο και θα προκύψει από τον ενδελεχή έλεγχο των τιμολογίων. Το ΔΣ του νοσοκομείου έδωσε εντολή για τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, την οποία διεξάγει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Αθ. Σακαντάμης, με σκοπό να διαπιστωθεί τόσο το ακριβές οικονομικό ύψος των προμηθειών, όσο και ποιοί γιατροί του νοσοκομείου εμπλέκονται σ’αυτές.

Πηγή: enet.gr

Μειώνονται τα εμβολιαστικά κέντρα στην Καβάλα

Η πτωτική τάση ως προς την ζήτηση του πανδημικού εμβολίου και ο μικρός αριθμός των προσερχόμενων στα Κέντρα Εμβολιασμού, επιβάλει τον περιορισμό του αριθμού των τακτικά λειτουργούντων Κέντρων στο Νομό Καβάλας, ώστε να μην απασχολείται άσκοπα υγειονομικό προσωπικό. Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα 21-12-2009 τα σημεία στα οποία θα μπορεί να εξυπηρετηθεί όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με το πανδημικό αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να απευθύνεται τις εργάσιμες ημέρες και τις εξής ώρες:

- Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας (Κεντρικό Κτίριο) ώρες 09.00-14.00
- ΙΚΑ Καβάλας (Κεντρικό Κτίριο) ώρες 08.00-13.00 και 13.30-17.30
- Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, ώρες 09.00-13.30
- Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, ώρες 09.00-13.30
- Κέντρο Υγείας Πρίνου, ώρες 09.00-13.30

Εφόσον τα δεδομένα και η ζήτηση του πανδημικού εμβολίου μεταβληθούν στο μέλλον. θα υπάρξει και αντίστοιχη τροποποίηση του ανωτέρω προγράμματος. Παράλληλα όμως από την διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, ανακοινώνεται πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας συνεργαζόμενη με το Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας και την Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του τοπικού ΙΚΑ, δημιούργησαν με το ξεκίνημα εμβολιασμού του πληθυσμού με το νέο εμβόλιο κατά της πανδημίας γρίπης, εννέα Εμβολιαστικά Κέντρα σε όλο το νομό, λειτουργούντα καθημερινά σε τακτική βάση με σκοπό την εμβολιαστική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν έκτακτες παρεμβάσεις σε κεντρικά Δημοτικά Διαμερίσματα μικρών Δήμων, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νομαρχίας Καβάλας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων που βρίσκονται μακριά από την πόλη της Καβάλας και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.
 
Πηγή: Kavalanet

Εξασφαλίστηκε η κρίσιμη ψήφος υπέρ του αμερικανικού νομοσχεδίου για την υγεία

Με τη στήριξη ενός ακόμα Δημοκρατικού γερουσιαστή, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ο Μπεν Νέλσον, ο τελευταίος γερουσιαστής των Δημοκρατικών που παρέμενε αναποφάσιστος για το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τελικά θα το στηρίξει. Η απόφαση του Νέλσον ανοίγει το δρόμος για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με τις απαιτούμενες 60 ψήφους σε σύνολο 100. Ο γερουσιαστής ζητούσε να περιληφθεί στο νομοσχέδιο ένα άρθρο που θα απαγόρευε τη χρήση κρατικών πόρων για τη χρηματοδότηση αμβλώσεων. Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις στο γραφείο του Χάρι Ρέιντ, του επικεφαλής των Δημοκρατικών, ο Νέλσον θεωρεί ότι δικαιώθηκε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή ως «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». «Έπειτα από αγώνες που κράτησαν σχεδόν έναν αιώνα, βρισκόμαστε στα πρόθυρα του να καταστήσουμε πραγματικότητα τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στην Αμερική» είπε.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Στα 6,3 δισ. ευρω τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές















Το ποσό των 6,3 δισ.ευρώ θα ρυθμιστεί έως το τέλος του έτους, δήλωσε χθες n υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αναφερόμενη στη λίστα φαρμάκων, είπε ότι πρόθεση είναι να εφαρμοστεί εντός Ιανουαρίου. Η υπουργός σημείωσε πως στόχος είναι όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το θέμα στην παρούσα φάση, αλλά και να υπάρξει ρύθμιση του ζητήματος ώστε να μην επανέλθει το πρόβλημα έπειτα από ένα έτος και να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να λειτουργεί σωστά το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Υγείας, Νίκο Πολύζο, με εγκύκλιο που έχει σταλεί στα νοσοκομεία ζητήθηκε n ενταλματοποίηση των χρεών των τριών πρώτων ετών για να γίνει n πληρωμή τους άμεσα, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και n απογραφή έως τις 31 Δεκεμβρίου των υλικών και των φαρμάκων που υπάρχουν στις αποθήκες των νοσοκομείων. Παράλληλα δόθηκε εντολή στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να ενημερώσει για τα πεπραγμένα του 2009, τι αναθέσεις έγιναν και ποιος ήταν ο προγραμματισμός για το 2010 προκειμένου να ληφθούν υπ' όψιν τα στοιχεία αυτά εν όψει της αλλαγής του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων.

Σχολιάζοντας την απόφαση των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού για αποχή από τις παραδόσεις και απόσυρση των παρακαταθηκών από τον Ευαγγελισμό την ερχόμενη Δευτέρα, n υπουργός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική φάση ρύθμισης του χρέους και ελπίζω να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για ρύθμιση έως το τέλος του χρόνου, αλλά η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μπουν κανόνες». Τόνισε επίσης ότι το νέο σύστημα προμηθειών θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικές και αποκεντρωμένες προμήθειες, ενώ στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης θα υπάρξουν ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί και νοσοκομειακές συσκευασίες.

Σε ό,τι αφορά την κοινή τροπολογία για την εισαγωγή λίστας φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία, n κ. Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι θα ψηφιστεί άμεσα μετά τις γιορτές, ενώ αμέσως μετά θα εκδοθούν και οι αποφάσεις για τον καθορισμό των κριτηρίων εισαγωγής των φαρμάκων στη νέα λίστα και για τη συγκρότηση της επιτροπής ώστε να εφαρμοστεί εντός του Ιανουαρίου το μέτρο ξανά. Η επανεισαγωγή της λίστας θα συμβάλει στη σωστή λειτουργία και στην τεράστια εξοικονόμηση κόστους από τα φάρμακα, καθώς n κατάργηση της στοίχισε περί τα 2 δισ. ευρω στα Ταμεία σε ετήσια βάση.

Νέες διοικήσεις
Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, n υπουργός σημείωσε πως ήδη για την κάλυψη των 21 θέσεων στις υγειονομικές περιφέρειες έως την περασμένη Τετάρτη είχαν υποβληθεί 400 αιτήσεις, ενώ για την κάλυψη των θέσεων των φορέων υγείας και διοικητών των νοσοκομείων, που φθάνουν τις 1.600, οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από 10.000. Διευκρίνισε ότι κατ' αρχήν θα γίνουν οι τοποθετήσεις στις υγειονομικές περιφέρειες, θα ακολουθήσουν οι εποπτευόμενοι φορείς και στη συνέχεια τα νοσοκομεία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον κοινωνικό διάλογο, η κα. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως σαφώς ο τομέας υγείας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις για τις προσλήψεις, την κάλυψη των εφημέριων και τη ρύθμιση των χρεών που αποτελούν «βραχνά» για το σύστημα.

Εντούτοις, μακροπρόθεσμος στόχος σε συνδυασμό με την αιρετή περιφέρεια και την ισχυροποίηση των δήμων είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό την εποπτεία της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Αναστολή για επί πιστώσει φάρμακα το Φεβρουάριο
Αναστέλλουν από 1ης Φεβρουαρίου 2010 οι φαρμακοποιοί, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, λόγω των καθυστερήσεων εξόφλησης των συνταγών των φαρμακείων. Την απόφαση αυτή πήρε n γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) το περασμένο Σάββατο. Η διοίκηση του ΠΦΣ με ανακοίνωση της κατήγγειλε χθες την προώθηση τροπολογιών σχετικά με το φάρμακο χωρίς να έχει κληθεί ούτε μια φορά από την υπουργό Υγείας, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του και τόνισε ότι «παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για διάλογο και λήψη αποφάσεων με δημοκρατικές διαδικασίες, n κ. Ξενογιαννακοπούλου κωφεύει στις εκκλήσεις μας για συνάντηση μαζί της».

Μέχρι την 1n Φεβρουαρίου, οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι καλούνται να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την κατάσταση που επικρατεί και να προετοιμάσουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις διάρκειας, ενώ n διοίκηση του ΠΦΣ στο ίδιο διάστημα θα εντείνει τις παρεμβάσεις και παραστάσεις του συλλόγου προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Εξι γιατροί για... 80.000 κατοίκους

'Έμφραγμα" στην παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου προκαλεί n έλλειψη γιατρών, καθώς έχουν απομείνει δύο ειδικοί και τέσσερις ειδικευόμενοι που εξυπηρετούν 80.000 κατοίκους της Πτολεμαϊδας και του Αμυνταίου.

Με την αποχώρηση δύο επιμελητών από το νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας, τον περασμένο Ιούνιο, απέμεινε ένας ειδικός γιατρός και ο διευθυντής της κλινικής, που αναγκάζονται να κάνουν 14-15 εφημερίες το μήνα και έχουν φτάσει στα όρια τους. "Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εφημεριακή κάλυψη της κλινικής αλλά και με τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, του εξωτερικού διαβητολογικού ιατρείου και του ιατρείου επειγόντων περιστατικών", τονίζει ο διευθυντής της κλινικής, Αλέξανδρος Λυσιμάχου, και προσθέτει: "Τον Ιούνιο αναγκάστηκα να εφημερεύω 14 μέρες, εκ των οποίων εννέα συνεχόμενες, μέσα στο νοσοκομείο, και όταν δήλωσα εγγράφως ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς να μεσολαβήσουν δύο τρεις μέρες ανάπαυσης, ο τότε διοικητής με κάλεσε σε απολογία για εγκατάλειψη θέσης".

Για τον νυν διοικητή αναγνωρίζει ότι προσπάθησε να αμβλύνει το πρόβλημα, αλλά εκτιμά ότι "αν δεν έρθουν οι αναγκαίοι γιατροί, n κλινική θα σταματήσει τη λειτουργία της πάρα πολύ σύντομα". Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου σύμφωνα με τον κ. Λυσιμάχου υπάρχει μία νυχτερινή νοσηλεύτρια για 30 και πλέον ασθενείς. "Οι γιατροί χρειάζονται οικονομικά κίνητρα για να παραμένουν στα επαρχιακά νοσοκομεία, τα οποία εφημερεύουν 365 μέρες το χρόνο και άρα θα κληθούν να κάνουν 15 εφημερίες το μήνα και να πληρωθούν 60 ευρω για 24ωρη εργασία. Υπό αυτές τις συνθήκες ψάχνουν να φύγουν με την πρώτη ευκαιρία", σημειώνει ο κ. Λυσιμάχου.
«Τον Ιούνιο αναγκάστηκα να εφημερεύω 14 μέρες, εκ των οποίων εννέα συνεχόμενες, μέσα στο νοσοκομεία, και όταν δήλωσα εγγράφως ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό, ο τότε διοικητής με κάλεσε σε απολογία», τονίζει ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής, Αλέξανδρος Λυσιμάχου.

Τι λέει η διοίκηση
"Ελλείψεις υπάρχουν, όπως σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά δεν σκοπεύω να διεκδικήσω προσλήψεις βγαίνοντας στις εφημερίδες και στα κανάλια. Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο και σύντομα θα καταθέσουμε τις απόψεις μας στο υπουργείο", αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου, Κώστας Δημητριάδης. Παρόλο που αναγνωρίζει ότι το προσωπικό είναι ελλιπές, διατείνεται ότι "το νοσοκομείο Πτολεμαϊδας δουλεύει ρολόι". Μάλιστα υποστηρίζει ότι αν το νοσοκομείο ήταν ιδιωτικό, ο ίδιος θα μπορούσε να το λειτουργήσει με το μισό προσωπικό - "και πολλούς λέω".

Πηγή: Μακεδονία

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, έπειτα από πέντε χρόνια ελεύθερης επιλογής και συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη.



Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός στη διάθεση των φαρμάκων ώστε να ανασχεθούν οι παρενέργειες από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, που έχει λάβει διαστάσεις ενδημικού φαινομένου με ανυπολόγιστες συνέπειες στο δημοσιονομικό κόστος των υπηρεσιών Υγείας και στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Με την τροπολογία προβλέπεται η διαδικασία για την αποσαφήνιση των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα εντάσσονται τα φάρμακα στη λίστα και ορίζονται τα όργανα και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτά και θα καταρτίζουν τη λίστα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η λίστα να καθορίζεται από ειδικούς επιστήμονες υψηλού κύρους και ετέρους που προέρχονται από φορείς με ειδικό βάρος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ακόμη, καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται για την κατάρτιση του καταλόγου και την έγκρισή του, καθώς και οι προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις στις εταιρείες για περιπτώσεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο.

Στην τροπολογία αποσαφηνίζεται το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τη χορήγηση από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του δημοσίου εν γένει τομέα κοινωνικής ασφάλισης και καθενός που δικαιούται με ειδικές διατάξεις υγειονομικής δημόσιας περίθαλψης.

Η διάθεση θα γίνεται σε τιμές χονδρικής και η ρύθμιση αφορά περιπτώσεις σοβαρών και χρόνιων ασθενειών.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Αρχές Ιανουαρίου ανοίγουν 60 κλίνες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας

Σε 20 ημέρες θα είναι έτοιμες για να ανοίξουν 60 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία της χώρας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, η υπουργός σημείωσε πως θα συνεχιστεί για ακόμη τρεις μήνες.

24ωρη πανελλαδική απεργία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Mε απόφαση της Oμοσπονδίας τους (OENΓE), οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, 24ωρη πανελλαδική απεργία, με μία σειρά από αιτήματα. Διαμαρτύρονται για τις εκκρεμότητες σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών και καταγγέλλουν ότι καμία νέα θέση νοσηλείας δεν προστέθηκε στις μονάδες εντατικής, την ώρα που κορυφώνεται η νέα γρίπη. Tο προεδρείο της OENΓE τονίζει ότι τα ιατρεία αντιμετώπισης των εμπύρετων στα παιδιατρικά και τα γενικά νοσοκομεία ασφυκτιούν. H δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα Yγείας -σημειώνει- είναι ανύπαρκτη στα αστικά κέντρα και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 δεν αφήνει κανένα περιθώριο οργάνωσής της.

Aυτοτελή τμήματα επειγόντων περιστατικών δεν υπάρχουν, το EKAB υπολειτουργεί, ενώ τα υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα προγράμματα εφημερίας τους με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί συνεχίζουν να μην πληρώνονται δεδουλευμένες εφημερίες και πραγματοποιούν επισχέσεις εργασίας. Oι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δίνουν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει εξόφληση των οφειλόμενων και οι γενικές συνελεύσεις των γιατρών αποφάσισαν αναστολή των επισχέσεων.

Oι ειδικευόμενοι του «Aμαλία Φλέμιγκ» ανέστειλαν την επίσχεση έως τις 28 του μήνα, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Aχαΐας και του Pεθύμνου. Σε αρκετά νοσοκομεία, ωστόσο, όπως των Xανίων, οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Oι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι εκκρεμεί η κάλυψη 300 θέσεων ειδικευόμενων γιατρών και οι 2.000 νέες προσλήψεις. Σε πολλά νοσοκομεία δεν επαρκούν τα κονδύλια για την αμοιβή του προγράμματος εφημεριών του Aυγούστου ή και άλλων μηνών, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη αποδέσμευση του υπόλοιπου 10% για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των αναδρομικών του οκταμήνου.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Επισημάνσεις Υπουργού Υγείας σε Εθνική διάσκεψη για την αιμοεπαγρύπνηση

Τη συμπαράσταση του υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας τόσο για να τονωθεί η ανάγκη για νέους αιμοδότες, όσο και για να υπάρχει σχολαστικότερος έλεγχος του αίματος, εξέφρασε σήμερα η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της 12ης εθνικής συνάντησης για την αιμοεπαγρύπνηση.
Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι τους τελευταίους δύο μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αναλάβει τη δύσκολη αλλά και σημαντική προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στο ΕΣΥ, την πρόληψη αλλά και σε όλες τις πτυχές που αφορούν την πολιτική υγείας και πρόνοιας στην Ελλάδα.

Η υπουργός κάλεσε όλους που ασχολούνται με τα θέματα της αιμοδοσίας να συνεχίσουν ώστε να τονωθεί η εθελοντική, κατεξοχήν, ιδέα της αιμοδοσίας αλλά και να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε η πολιτεία να εγγυηθεί την ασφάλεια του αίματος.

"Να εγγυηθούμε την επάρκεια, την ποιότητα αλλά και ένα σύστημα παρακολούθησης και επαγρύπνησης που να συλλέγει όλα τα στοιχεία και να μπορεί συνεχώς να βελτιώνεται και ταυτόχρονα να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν προβλήματα σε περιόδους κρίσεις", τόνισε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπουργός κατέληξε διαβεβαιώνοντας όσους συμμετείχαν στην εθνική διάσκεψη για την αιμοεπαγρύπνηση ότι θα σταθεί δίπλα τους και δεσμεύτηκε ότι το σύστημα που αφορά αυτόν τον τομέα θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ξεκίνησε ο κατ' οίκον εμβολιασμός .

Κατ' οίκον εμβολιασμός για τα άτομα που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα κι ενώ το πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του. Όσοι λόγω προβλήματος υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν μ' ένα τηλεφώνημα στο 1135 καλούνται να δηλώσουν ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Την ίδια ώρα με τον θάνατο ενός 73χρονου άνδρα, με υποκείμενο νόσημα (καρδιαγγειακό και ηπατικό), ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 47.

Τάσεις σταθεροποίησης δείχνει η πορεία του ιού της νέας γρίπης στη χώρα μας και οι επιστήμονες περιμένουν ύφεση του πανδημικού κύματος λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται και χθες δύο νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 και 19 ετών, πέθαναν εξαιτίας του ιού χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Παρά την ύφεση που αναμένεται, οι υγειονομικές αρχές προτρέπουν τον κόσμο να εμβολιαστεί αφού, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις θα υπάρξει και νέα έξαρση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 300.000 άνθρωποι, δηλαδή λιγότερο από το 3% του πληθυσμού, ενώ έχει νοσήσει το 8% του πληθυσμού.

Αύριο αρχίζει ο εμβολιασμός κατ' οίκον για τα άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κινητές μονάδες πλήρως εξοπλισμένες που θα στελεχώνονται με γιατρό και νοσηλευτή.

Νέες τιμές για 262 φάρμακα

Τιμές νέων φαρμάκων στην αγορά ορίστηκαν από το υπουργείο Οικονομίας και ισχύουν από, σήμερα, Δευτέρα 14/12 για 262 σκευάσματα. Οι τιμές όλων των νέων σκευασμάτων προσδιορίστηκαν από τον μέσον όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους.

Στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται 262 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας αιτήματα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ως τις 23 Νοεμβρίου. Οι 197 αφορούν αντίγραφα, οι 63 πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα και νέες δραστικές ουσίες (Ιreza, Βeriplex, Μozobil, Οnglyza) που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, καθώς και δύο βιοϊσοδύναμα σκευάσματα.

Νέα ευρωπαϊκή γραμμή πρόληψης των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε νέους

Στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους είναι ανεπαρκής λόγω έλλειψης σχετικών δομών και η πρόληψη στον συγκεκριμένο τομέα σχεδόν ανύπαρκτη. Και αυτό τη στιγμή που οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι το 10%-20% των παιδιών και των εφήβων εκδηλώνουν ψυχικές διαταραχές, εκ των οποίων το 10% αφορά σοβαρά και χρόνια προβλήματα.

Στο πλαίσιο της πρόληψης των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε νέους, ξεκίνησε η λειτουργία της «Γραμμής Στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» της ΕΨΥΠΕ. Οπως εξήγησε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕ κ. Γιάννης Τσιάντης, κατά την παρουσίαση της νέας γραμμής, πρόκειται για έναν κοινό ευρωπαϊκό αριθμό τον οποίο μπορεί να καλέσει χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, παιδί ή έφηβος έως 18 ετών, όταν έχει ανάγκη στήριξης, συμβουλών και βοήθειας. Ο αριθμός λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες από τις 2 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. με την προοπτική να διευρυνθεί η λειτουργία του και τις πρωινές ώρες.

Με την έναρξη λειτουργίας της γραμμής 116 111, αυτόματα η «γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» που έχει θέσει σε λειτουργία εδώ και τέσσερα χρόνια η ΕΨΥΠΕ, μετατρέπεται σε τηλεφωνική υπηρεσία που απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς και ενήλικες οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν για προβλήματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Σταματούν έργα σε 14 νοσηλευτικές μονάδες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Σταματούν τα έργα που εκτελούνται απο τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) σε 14 νοσοκομεία και άλλες νοσηλευτικές μονάδες του ΕΣΥ, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Ι. Οικονομίδης, με πρόσφατο έγγραφο που του έστειλε η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ.

 Στο έγγραφο αναφέρεται ότι έχουν ήδη υποβληθεί ειδικές δηλώσεις διακοπής εργασιών, για μη εξόφληση λογαριασμών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τα έργα που διακόπτονται – λόγω έλλειψης χρημάτων – είναι τα εξής:
  • Πολυδύναμο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου ‘Γ. Γεννηματάς, στο δήμο Αγίας Παρασκευής.
  • Κατασκευή και εξοπλισμός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο δήμο Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής.
  • Ολοκλήρωση κατασκευής του γενικού νοσοκομείου Αγρινίου.
  • Ανέγερση νέου γενικού νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυθήρων.
  • Μελέτη, κατασκευή οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και προμήθεια – εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο ογκολογικό Κηφισιάς ‘Οι Άγιοι Ανάργυροι’.
  • Κατασκευή πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της κρίσης χρηστών ναρκωτικών στο νοσοκομείο ‘Χατζηκώστα’ Ιωαννίνων.
  • Κατασκευή νέας πτέρυγας Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, χειρουργείων και μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Πατρών ‘Άγιος Ανδρέας’.
  • Κατασκευή νέου κτιρίου, εκσυγχρονισμός υφιστάμενης υποδομής και προμήθεια εξοπλισμού νοσοκομείου Χίου ‘Σκυλίτσειο’.
  • Ανακαίνιση κτιρίου διαμονής χανσενικών του θεραπευτηρίου Δυτικής Αθήνας.
  • Συμπλήρωση και επέκταση του ψυχιατρικού τμήματος Ενηλίκων και δημιουργία ψυχιατρικού τμήματος εφήβων – κατασκευή συνδετήριου διαδρόμου στο ‘Σισμανόγλειο’.
  • Επέκταση γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου.
  • Μελέτη, κατασκευή οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και προμήθεια – εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νοσοκομείου Καβάλας.
  • Μελέτη, κατασκευή οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και προμήθεια – εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τη θεσμοθέτηση Πανελλαδικών εξετάσεων για τη χορήγηση ιατρικής ειδικότητας προτείνει ο Ε. Νασιώκας

Το θέμα της θεσμοθέτησης Πανελλαδικών εξετάσεων για την χορήγηση της ιατρικής ειδικότητας, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Έκτορας Νασιώκας.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θέτει το θέμα της εκπαίδευσης των ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας στη χώρα μας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στερούνται ενός συνολικού προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης. Ακόμη και χορήγηση της ειδικότητας των ιατρών, πέρα από τις πολύχρονες απαράδεκτες λίστες αναμονής, στην ουσία γίνεται χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η παρεχόμενη εκπαίδευση σήμερα γίνεται από τους ίδιους, από απομονωμένες αποσπασματικές πρωτοβουλίες επιστημονικών εταιρειών και κλινικών ή από φαρμακευτικές εταιρείες που ως κύριο στόχο έχουν την προώθηση των δικών τους συμφερόντων".

Ο Λαρισαίος βουλευτής με την ερώτησή του θεωρεί την εκπαίδευση ως το σημαντικότερο ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας και ερωτά την υπουργό Υγείας:

1. Αν προτίθεται να θεσμοθετήσει να στηρίξει και να ελέγξει την εφαρμογή ενός προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και
2. Αν προτίθεται να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση Πανελλαδικών εξετάσεων για τη χορήγηση ιατρικής ειδικότητας.

Στη Βουλή το θέμα της μεταφοράς ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης

Την αλλαγή της διαδικασίας με την οποία γίνεται η μεταφορά των ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προς τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καθώς και μεταξύ των κοινοτικών δομών, ζητάει ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προς την αρμόδια υπουργό Υγείας κα. Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Σκουλάκης «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα υπ. αρ. πρωτ.: 26901/27-2-2008, 133568/19-10-2007 και 133575/19-10-2007 έγγραφα, που φέρουν την υπογραφή της πρώην Γενικής Γραμματέας Πρόνοιας κας. Τροχάνη, αποφάσισε όπως η μεταφορά ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Ν.Π.Ι.Δ. να λαμβάνει χώρα μόνο μετά από την έγκριση - γνωστοποίηση των περιστατικών στη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ, με τα απαιτούμενα συνοδευτικά ιατρικά και λοιπά έγγραφα».

Η ίδια ακριβώς διαδικασία αποφασίστηκε να ισχύει και στη περίπτωση μετακίνησης ψυχικά ασθενών από τη μία κοινοτική δομή στην άλλη, με το αιτιολογικό ότι «η Δ/νση Ψυχικής Υγείας είναι η μόνη αρμόδια να υποδείξει την κατάλληλη δομή για την υποδοχή των περιστατικών, καθόσον έχει την ευθύνη για το συνολικό σχεδιασμό και την παρακολούθηση του προγράμματος αποασυλοποίησης» αναφέρει ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Η παραπάνω ωστόσο διαδικασία – τονίζει ο κ. Σκουλάκης - εκτός του είναι εξαιρετικά συγκεντρωτική, δημιουργώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, είναι και εξαιρετικά χρονοβόρα, με αποτέλεσμα η μετακίνηση ασθενών, για τους οποίους υπάρχει ανάγκη μεταφοράς από μία κοινοτική δομή σε άλλη (για ιατρικούς ή άλλους λόγους), να καθυστερεί έως και ένα χρόνο, έως ότου δοθεί η σχετική έγκριση από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ.

Κατόπιν των παραπάνω ο κ. Σκουλάκης, ερωτά την αρμόδια Υπουργό αν προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και χωρίς χρονικές καθυστερήσεις, αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη μετακίνηση ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 20 Νοεμβρίου 1989 και κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Νόμο 2101/1992 κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία. Αναγνωρίζει ότι όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις έχουν δικαιώματα όπως οι ενήλικες. Εξαιτίας της φύσης τους όμως έχουν επιπλέον δικαιώματα, καθώς χρειάζονται ειδική φροντίδα και προετοιμασία για να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να ζήσουν μια ατομική ζωή στην κοινωνία.

Παράλληλα σημειώνεται ότι στη χώρα μας λειτουργεί Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά το οποίο μεταξύ άλλων:

-προωθεί την εξάλειψη κάθε μορφής σωματικής τιμωρίας στα παιδιά από οποιονδήποτε διότι παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται στην προαναφερόμενη Διεθνή Σύμβαση, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσο επίλυσης προβλημάτων και είναι επικίνδυνη για την ψυχική και σωματική τους υγεία.
-υποστηρίζει την ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά από ενήλικες σε βάρος των παιδιών ή ενώπιόν τους.
-αποβλέπει στην εξάλειψη της κοινωνικής και νομικής αποδοχής της σωματικής τιμωρίας των παιδιών στη χώρα μας, ώστε αυτά να διαπαιδαγωγούνται μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή και με μεθόδους σύμφωνες με τις σύγχρονες παιδαγωγικές επιστήμες.

Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα του Παιδιού το οποίο κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση και απώτερο στόχο έχει την εξέλιξη του κοινωνικού κράτους και της ποιοτικής ενίσχυσης των υπηρεσιών που προσφέρει στους Έλληνες πολίτες το σύστημα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σοβαρές ανισότητες στη χρήση και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η έκδοση ‘Health at a Glance 2009’, η οποία περιλαμβάνει ανάλυση των στατιστικών δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τούντα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Επιτροπή του ΟΟΣΑ για την υγεία, τα κυριότερα ευρήματα, που αφορούν την Ελλάδα, είναι τα εξής:
Παρότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα (79,5 έτη) είναι υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στον ΟΟΣΑ (79), ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές και μη χώρες. Σε σχέση με την Ιαπωνία, η οποία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο (82,6 έτη), η Ελλάδα υπολείπεται περισσότερο από 3 χρόνια. Αντίθετα, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα στην ηλικία των 65 ετών είναι χαμηλότερο (19,6) από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20,2 έτη). Ο δείκτης αυτός σχετίζεται με την πρόσβαση και τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, καθώς και με τον τρόπο ζωής πριν και μετά την ηλικία των 65 ετών.

Αξιοσημείωτα χαμηλά (15%) εμφανίζονται τα ποσοστά των παιδιών 11-15 ετών που έχουν έστω και μέτρια φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 20,2% και σε κάποιες χώρες είναι εντυπωσιακά υψηλότερος όπως στη Σλοβακία (42%) και στην Ιρλανδία (31%).

Αισθητά υψηλότερο στην Ελλάδα, σε σχέση με τον μ.ο. του ΟΟΣΑ είναι και το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 11-15 ετών ήτοι 18,8%, έναντι 13,8% που ισχύει στον ΟΟΣΑ. Από την άλλη μεριά, το ποσοστό των καπνιστών (τουλάχιστον 1 φορά εβδομαδιαίως) αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 15 ετών κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, ήτοι 17% για τα αγόρια και 16% για τα κορίτσια. Θετική επίσης εξέλιξη, είναι η σημαντική μείωση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα, την περίοδο 1980-2007, ακλουθώντας την αντίστοιχη τάση στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Αναφορικά με τους ανθρώπινους πόρους στον υγειονομικό τομέα είναι σημαντικό να αναφερθεί η υστέρηση της Ελλάδας στην απασχόληση στην υγεία.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα το 2007 (επί του συνόλου των εργαζομένων) είναι 5,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 9,8%.

Ωστόσο, η Ελλάδα κατέγραφε το 2007 την υψηλότερη αναλογία γιατρών ανά 1.000 κατοίκους διαμορφούμενη σε 5,4, έναντι 3,1/1.000 κατοίκους που ήταν το ίδιο έτος στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, σε επίπεδο επαγγελματικών ειδικοτήτων η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη (συγκριτικά με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ) αναλογία γυναικολόγων και οδοντιάτρων, ήτοι 46/100.000 γυναικών και 24/100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα.

Αντίθετα, εξαιρετικά χαμηλή είναι η αναλογία σε νοσηλευτές στη χώρα μας ήτοι: 3,2/1.000 κατοίκους το 2007, έναντι 9,6/1.000 κατοίκους που ήταν το ίδιο έτος κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Σχετικά με τους υλικούς πόρους, υψηλή είναι η διάχυση της σύγχρονης τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ειδικά για τους Αξονικούς Τομογράφους (CT scanners) και Μαγνητικούς Τομογράφους (MRI), η αναλογία τους ανά 1.000.000 πληθυσμού διαμορφώθηκε το 2007 σε 25,8 και 13,2 αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες αναλογίες στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχονταν σε 22,8 και 11.

Όσον αφορά την αναλογία των κλινών οξείας νοσηλείας σε σχέση με τον πληθυσμό, σημειώνεται ότι αυτή παρέμεινε αμετάβλητη το διάστημα 1995-2007, ανερχόμενη σε 3,9/1.000 κατοίκους, χαμηλότερη όμως από την αντίστοιχη αναλογία που καταγράφεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, ήτοι 4,7/1.000 κατοίκους. Βελτίωση ωστόσο σημειώθηκε στο βαθμό αξιοποίησης των κλινών, καθώς η πληρότητα από 66% που ήταν το 1995, ανήλθε σε 73% το 2007, προσεγγίζοντας έτσι τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Επίσης, θετική εξέλιξη ήταν και η πτώση στη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας, καθώς το 2007 ήταν 5,6 ημέρες από 6,4 που ήταν το 1995.

Αναφορικά με τα μεταδοτικά νοσήματα είναι εντυπωσιακά χαμηλή η επίπτωση της Ηπατίτιδας Β στην Ελλάδα, ανερχόμενη το 2007 σε 0,7/100.000 πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ το ίδιο έτος ήταν 2,9.

Σοβαρές ανισότητες παρατηρούνται στη χρήση και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, σχετιζόμενες με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Είναι εντυπωσιακό ότι οι αναφορές των ατόμων από τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες σχετικά με τη συχνότητα παράλειψης ικανοποίησης υγειονομικών αναγκών είναι 4-5 φορές συχνότερες σε σχέση με τα άτομα που ανήκουν στις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες (παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πορτογαλία).

Το ποσοστό των γυναικών που ανήκουν στη χαμηλή εισοδηματική ομάδα και κάνει μαστογραφία είναι μόλις 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που ανήκουν στην ανώτερη εισοδηματική ομάδα ανέρχεται σε 60%. Πρόσθετα, σημαντικές ανισότητες μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδηματικών ομάδων καταγράφονται στην οδοντιατρική φροντίδα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Πορτογαλία και τη Δανία.

Αναφορικά με την υγειονομική δαπάνη στην Ελλάδα, αυτή ήταν σταθερά υψηλή και το 2007, ανήλθε σε 9,6% του ΑΕΠ, έναντι 8,9% του ΑΕΠ που ήταν για το ίδιο έτος ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Αναλυτικότερα, σημαντικά υψηλότερη στη χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, είναι η δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη ανερχόμενη σε 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 1,5% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Αξιοσημείωτα υψηλή είναι και η συμμετοχή των ιδίων των χρηστών στη χρηματοδότηση της υγειονομικής δαπάνης, καθώς η επιβάρυνση των νοικοκυριών με υγειονομικές δαπάνες ανέρχονταν το 2007 σε 5,9% του συνόλου της καταναλωτικής τους δαπάνης, έναντι 3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Γυναίκα γιατρός έδειρε νοσοκόμα σε αγροτικό ιατρείο του Ν. Ηρακλείου

Νοσηλεύτρια Κέντρου Υγείας στη Μεσαρά ξυλοκοπήθηκε από τη γιατρό υπηρεσίας σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλε χθες η καταγγέλλουσα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα πάντα με τη μήνυση που υποβλήθηκε, το πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε σε αγροτικό ιατρείο, το οποίο υπάγεται στο Κέντρο Υγείας όπου υπηρετεί η 40χρονη νοσηλεύτρια. Η καταγγέλλουσα, όπως αναφέρθηκε, χρειάστηκε να μεταβεί χθες στο αγροτικό ιατρείο προκειμένου να καλύψει εκτάκτως τις τρέχουσες ανάγκες αφού οι τρεις νοσηλεύτριες που στελεχώνουν το ιατρείο απουσίαζαν δικαιολογημένα. Η μία βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, η δεύτερη απουσιάζει με κανονική άδεια και η τρίτη είχε υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα.

Η 40χρονη, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού, επανήλθε πριν από μία εβδομάδα στην υπηρεσία της μετά από αναρρωτική άδεια καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο χέρι. Όταν ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να μεταβεί στο αγροτικό ιατρείο, θεώρησε σωστό, όπως επισημαίνει, να ενημερώσει τηλεφωνικά τη γιατρό υπηρεσίας και να της γνωστοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να κάνει συνταγογραφήσεις (εξάλλου δεν είναι αρμοδιότητα του νοσηλευτικού προσωπικού) λόγω ακριβώς του προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Το τηλεφώνημα, με βάση τα λεγόμενα της μηνύτριας, έγινε παρουσία της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας. Η γιατρός του ιατρείου τη διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα, όμως λίγο αργότερα εμφανίστηκε εντελώς αλλαγμένη και μάλλον ενοχλημένη σε νέο τηλεφώνημα που ακολούθησε.

Χθες η νοσηλεύτρια μετέβη στο αγροτικό ιατρείο. Κάποια στιγμή και ενώ υπήρχαν ασθενείς έξω, η γιατρός άρχισε να θυροκολλά στην πόρτα του ιατρείου χαρτιά με τα οποία ενημέρωνε τον κόσμο ότι το ιατρείο δεν έχει νοσηλευτές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Με βάση την καταγγελία, η γιατρός φέρεται να επικοινώνησε και με το δήμαρχο της περιοχής, στον οποίο εξέφρασε τα παράπονα της για την κατάσταση του ιατρείου, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη νοσηλεύτρια.

Η τελευταία που ήταν παρούσα, αν και ενοχλήθηκε από το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος, σχολίασε ότι δεν υπήρχε λόγος να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο αφού η δουλειά «έβγαινε» κανονικά. Όπως καταγγέλλεται, η γιατρός εξοργίστηκε και την έσπρωξε στο δωμάτιο των καρδιογραφημάτων όπου και την κλείδωσε. Η νοσηλεύτρια που αιφνιδιάστηκε κατάφερε να βγει από την πίσω πόρτα και α επιστρέψει στο χώρο του ιατρείου.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι η γιατρός άρχισε να την εξυβρίζει ( η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι την αποκάλεσε «λιγδιάρα» «πεινασμένη» «παλιοχαραχτήρα κ.α.).

«Αυτό είναι το ποιόν σου» φέρεται να της απάντησε η νοσηλεύτρια.

«Τότε η γιατρός με χτύπησε δύο φορές στην πλάτη και στον ώμο και με τράβηξε με τόση δύναμη από τα μαλλιά που αναγκάστηκα να σκύψω αρκετά το κεφάλι» υποστηρίζει η καταγγέλλουσα.

Η 40χρονη, σοκαρισμένη ενημέρωσε τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας αλλά και τον σύζυγο της. Λίγο αργότερα κατέφθασαν εκεί και αστυνομικοί που είχαν ειδοποιηθεί από τον άνδρα της. Η νοσηλεύτρια υπέβαλε μήνυση σε βάρος της γιατρού για εξύβριση και ξυλοδαρμό.
 
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Εμβολιαστικό κέντρο μόνο για παιδιά στη Νομαρχία Ηρακλείου

Εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά λειτουργεί από σήμερα στη Νομαρχία Ηρακλείου καθώς τα νοσοκομεία του νομού δεν είναι σε θέση να σηκώσουν όλο το βάρος του εμβολιασμού εκατοντάδων πολιτών για τη νέα γρίπη.
Το εμβολιαστικό κέντρο της Νομαρχίας Ηρακλείου, θα λειτουργεί από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ και θα εμβολιάζονται παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 14 ετών. Το εμβόλιο θα γίνεται μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 2813-410715 από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα

Διπλασιάστηκε μέσα σε έξι χρόνια ο αριθμός των τοξικομανών στη χώρα μας που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένταξη σε κάποιο από τα προγράμματα υποκατάστασης. Το 2003 περιλαμβάνονταν στη λίστα 2.500 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί και ανέρχεται στους 5.261. Για την ένταξή τους σε πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανήλικων αγοριών που πειραματίζονται με παράνομες ουσίες: από 13,6% που ήταν το 2003 το ποσοστό των ανηλίκων που ανέφεραν χρήση ουσιών, το 2007 ανήλθε στο 18,1%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ελλάδα για το έτος 2008, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Κώστας Στεφανής και η επιστημονικά υπεύθυνη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) κ. Μανίνα Τερζίδου.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το 2008 απευθύνθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες αντιμετώπισης των ναρκωτικών 4.862 άτομα. Το 85% των ατόμων αυτών δήλωσε ότι κάνει χρήση ηρωίνης. Αυξητικές τάσεις όμως καταγράφονται και στη χρήση άλλων ουσιών, ιδίως κοκαΐνης, το ποσοστό της οποίας έχει τριπλασιαστεί από το 2002 (από 1,4% στο 4%).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω χρήσης ουσιών, προκύπτει ότι το 2008 ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 209 άτομα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Εκδήλωση για το Ε.Σ.Υ. απο το ΙΣΤΑΜΕ: Τη Τρίτη 15/12

Το ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του διοργανώνει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 17:30-21:30 στο Αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος) με θέμα:

"ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Σ.Υ.). ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"


Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και την πρόσκληση - πρόγραμμα μπορείτε να τη δείτε στη σελίδα του ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (http://www.istame.gr/)

Χωρίς εμβόλια για τη νέα γρίπη και χωρίς επαρκές ιατρικό προσωπικό, η Αμοργός

Μπορεί πολλοί στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα να αρνούνται να εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της επιτροπής πανδημίας, στην Αμοργό όμως οι κάτοικοι και να θέλουν δεν μπορούν. Κι αυτό γιατί το νησί του Αιγαίου, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις που απευθύνει ο δήμαρχος Νικόλαος Φωστιέρης, έχει μείνει χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς τα 500 εμβόλια που απαιτούνται για να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Και όπως λένε οι κάτοικοι στο δήμαρχο, «προσεύχονται στο Θεό για να μην αρρωστήσουν».

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως το πανδημικό κύμα οδεύει προς την κορύφωση του, ενώ και η ίδια η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε προ δεκαημέρου συνέντευξή Τύπου είχε επισημάνει ότι «οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες». Για το θέμα ενημερώθηκεη υπουργός Υγείας, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα δώσει άμεσα λύση.

«Με έγγραφο που στείλαμε στις αρχές Δεκεμβρίου στο γενικό νοσοκομείο της Νάξου ζητήσαμε να μας αποστείλουν 500 εμβόλια και κλιμάκια ιατρών για ένα Σαββατοκύριακο προκειμένου να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Μας απάντησαν ότι το θέμα των εμβολίων αφορά το υπουργείο Υγείας και μας ζήτησαν όταν έρθουν να τα χορηγήσουν οι αγροτικοί ιατροί που υπάρχουν στο νησί και οφείλουν να προστατεύσουν τον πληθυσμό. Μας πρότειναν δε ως εναλλακτική λύση να πάμε εμείς στη Νάξο για να κάνουμε εμβόλια», επισημαίνει o δήμαρχος Αμοργού.

«Όμως, το να πάμε όλοι μαζί στη Νάξο προκειμένου να εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός της Αμοργού είναι μάλλον πολύ δύσκολο. Το εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει 26 ευρώ το άτομο ενώ με το γρήγορο πλοίο η Νάξος απέχει 2,5 ώρες και με το κανονικό 6 ώρες», σημπληρώνει ο κ. Φωστιέρης.

Ένας βιοπαθολόγος και ένας οδηγός ασθενοφόρου
Σύμφωνα με το δήμαρχο οι αγροτικοί ιατροί που υπάρχουν στο νησί είναι τέσσερις και όπως λένε δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν παρενέργειες που θα προκαλέσει το εμβόλιο. «Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Για παράδειγμα εγώ όταν έκανα το εμβόλιο σε νοσοκομείο της Αθήνας μου είπαν να παραμείνω στο χώρο για τουλάχιστον τρία τέταρτα σε περίπτωση που παρουσιαστούν παρενέργειες να τις αντιμετωπίσουν άμεσα. Στο νησί μας πώς θα αντιμετωπίσουμε τυχόν έκτακτο περιστατικό όταν μάλιστα έχουμε τεράστιες ελλείψεις και σε γιατρούς;», λέει ο κ. Φωστιέρης.

Σημειώνεται ότι στην Αμοργό δεν υπάρχει παθολόγος ή γιατρός γενικής ιατρικής (έχει τρία χρόνια να καλυφθεί η κενή θέση), από τον Μάιο δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει μαία, ούτε ακτινολόγος και καρδιολόγος. Στο νησί υπάρχει μία νοσηλεύτρια που βρίσκεται σε άδεια κύησης, ένας βιοπαθολόγος και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

Πηγή: e-αυτοδιοίκηση

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Μέχρι 9/12 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις θέσεις Διοικητών, Αν, Διοικητών και μελών ΔΣ του ΕΣΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής για τις θέσεις των  Διοικητών – Προέδρων, Αναπληρωτών Διοικητών και Μελών Δ.Σ., των Μονάδων και Φορέων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.).

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους σε θέσεις ευθύνης των συγκεκριμένων οργανισμών, καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά την σχετική φόρμα (όσα πεδία επιθυμούν) για τον οργανισμό της προτίμησης τους.

Τις μονάδες και τους φορείς υγείας μπορείτε να τους δείτε ΕΔΩ.

Σε κάθε οργανισμό θα εφαρμοσθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι για τις εν λόγω θέσεις, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μέχρι πέντε θέσεις συνολικά ενώ η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι η 9η Δεκεμβρίου 2009.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Η κατάθλιψη απειλεί τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων

Η κατάθλιψη απειλεί τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με γερμανική έρευνα. Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι πολύ διαφορετική από τη μελαγχολία, εξήγησε ο ψυχολόγος από το Βερολίνο, Μπέρνχαρντ Παλμόσκι, και πρόσθεσε: «Η θλίψη είναι το βαθύ αίσθημα πόνου, όταν, για παράδειγμα, χάσουμε ένα δικό μας ή μετά από ένα χωρισμό. Στον αντίποδα, στην κατάθλιψη αυτό που κυριαρχεί είναι ένα αίσθημα κενού, ένα σκοτεινό αίσθημα». Για τους ασθενείς, ο πραγματικός κόσμος φαίνεται μακρινός και θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία ενέργεια και διέξοδος. «Είναι μια σοβαρή ασθένεια», τόνισε ο ψυχολόγος Παλμόσκι, «η οποία πολύ συχνά υποτιμάται, διότι νομίζουμε πως πρόκειται για κακοκεφιά. Στην ουσία όμως είναι μια σοβαρότατη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο».

Ο Παγκόμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε όλο το κόσμο μέχρι το 2020.

Προσλήψεις 211 νοσηλευτών για τις ΜΕΘ απο τους κυλιόμενους πίνακες

Απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση πίνακας 211 διοριστέων υποψηφίων του κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής, οι οποίοι διατίθενται από τον κυλιόμενο πίνακα επιλαχόντων του ΑΣΕΠ για τον αντίστοιχο κλάδο. Τα στοιχεία των υποψηφίων και ο φορέας στον οποίο διορίζονται έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.


Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λόγω των επιτακτικών αναγκών ενόψει της πανδημίας της νέας γρίπης, το ΑΣΕΠ προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη κάλυψη ακόμη 419 θέσεων Νοσηλευτών από τους κυλιόμενους πίνακες επιλαχόντων. Πρόκειται για 179 θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής και 240 θέσεις ΔΕ Νοσηλευτικής σε 19 νοσηλευτικά ιδρύματα για τις οποίες είχαν ήδη δοθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

Οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν με την ανωτέρω διαδικασία, ανά φορέα και κλάδο, είναι οι εξής:



Η. Μόσσιαλος: Αναγκαίος ο διαχωρισμός της παραγωγής από τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας


Ιδιαίτερα υψηλές για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, ενώ ο στόχος ενός συστήματος υγείας ισότιμο για όλους τους πολίτες παραμένει απλησίαστος. Αυτά επισήμανε ο καθηγητής του London School of Economics και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ηλίας Μόσιαλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 5ο συνέδριο για τα οικονομικά της υγείας που διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι οι προσωπικές του απόψεις δεν απηχούν απαραίτητα τις θέσεις του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό και με κύριο στόχο τον εξορθολογισμό του εγχώριου συστήματος υγείας, πρότεινε την αναμόρφωση του ΕΣΥ, κατά τα πρότυπα του αυστριακού μοντέλου, με τον ορίζοντα ενός τέτοιου προγράμματος να διαμορφώνεται στα 15-20 έτη. Τόνισε πως επειδή οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, πριν από την εφαρμογή κάποιου μέτρου πρέπει να έχει διαπιστωθεί η σκοπιμότητα και ο στόχος του.

Οι διαρκώς αυξανόμενες ιδιωτικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την υγεία κατατάσσουν την Ελλάδα τρίτη μετά την Τουρκία και το Μεξικό σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Επιπλέον, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν επιμερίζονται δίκαια. Ετσι οι υψηλές οικονομικές τάξεις δαπανούν, όχι πάνω από το 5% του εισοδήματός τους για περίθαλψη, όταν τα χαμηλότερα εισοδήματα φθάνουν να δαπανούν και το 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Σημείωσε δε, πως πρέπει να αναπτυχθούν ενιαίοι μηχανισμοί κανόνων και το κέρδος από τον έλεγχο των δαπανών στο φάρμακο και τις συσκευές να μετακυλίεται για τη βελτίωση των παροχών των ασθενεστέρων. Τόνισε ότι οι αγοραστές υπηρεσιών δεν μπορούν ταυτόχρονα να παρέχουν και υπηρεσίες υγείας και πρότεινε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Οσον αφορά την αγορά του φαρμάκου, τάχθηκε κατά της εκχώρησης της υγειονομικής περίθαλψης στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως αυτή λειτουργεί σήμερα, ενώ έθεσε θέμα αλλαγής του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου. Η δε τιμή του φαρμάκου, πρόσθεσε, θα πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με την έγκριση κυκλοφορίας του στην αγορά, ενώ εκτιμά ότι το μέτρο της λίστας φαρμάκων δεν μπορεί να αποδώσει μόνο του, χωρίς έλεγχο μέσω φορέων (ΚΕΣΥ και ΕΟΦ) και κατευθυντήριες οδηγίες στη συνταγογράφηση.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Κερδοφόρος και δυναμικά αναπτυσσόμενος ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία, με κερδοφορία και συνεχείς προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι αυτός των ιδιωτικών νοσοκομείων, ο οποίος έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα, από τα προβλήματα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να καλύπτει το 27% των συνολικών εσόδων του κλάδου το 2008, έναντι 13% που ήταν το 2000.

Επίσης σημαντικά κερδοφόρο κομμάτι των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας αποτελούν και τα μαιευτήρια, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ενώ συνολικά όλοι οι ιδιωτικοί όμιλοι - εκτός από την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν κυρίως στην Ν. Α. Ευρώπη και στην Τουρκία- στρέφονται και σε άλλες δραστηριότητες, όπως Κέντρα Αποκατάστασης και μονάδες βλαστοκυττάρων. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα μπορούν να προσελκύσουν αλλοδαπούς ασθενείς που επιζητούν προσιτές τιμές σε συνδυασμό με ποιοτικές υπηρεσίες και κορυφαίους ιατρούς - κυρίως για πλαστικές επεμβάσεις και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Όσον αφορά την οικονομική ύφεση, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι αυτή δεν ακυρώνει, απλά καθυστερεί την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

H μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις ιδιωτικές κλινικές
Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας (Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης) ο κλάδος των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η οποία αντανακλάται στη συνεχή αύξηση των συνολικών δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 6 ½ το 1990 σε 9½ το 2007), ξεπερνώντας το αντίστοιχο μερίδιο για τις χώρες του ΟΟΣΑ κατά ½ ποσοστιαία μονάδα.

Αύξηση του κύκλου εργασιών των ιδιωτικών κλινικών
Βάσει των προβλέψεων για την πορεία των δαπανών υγείας και του μεριδίου αγοράς του ιδιωτικού τομέα, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% στο διάστημα 2009-2010 και 8,5% στη συνέχεια έως το 2012. Όσον αφορά τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, αναμένεται μικρή επιβράδυνση το 2009 έναντι του 2008, στο βαθμό που αυτή έχει ήδη εντοπισθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, υπό την επίδραση κυρίως της συγκράτησης των τιμών για ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και των αυξημένων εξόδων λόγω λειτουργίας νέων κλινικών.

Στο 47% η ιδιωτική δαπάνη υγείας
Οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας έχουν αυξηθεί 4,5% ετησίως σε πραγματικούς όρους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το ποσοστό δαπανών υγείας στο ΑΕΠ, σύμφωνα με την μελέτη, είναι σχετικά υψηλό για το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα. Κρίσιμος παράγοντας είναι το αυξημένο ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης που προσεγγίζει το 47% (έναντι 27% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ). Οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης αποτελούν ένα σταθερό ποσοστό των δαπανών υγείας τα τελευταία χρόνια (της τάξης του 35-40% - ποσοστό παρόμοιο με των χωρών του ΟΟΣΑ).

Ο δημόσιος τομέας δημιουργεί το περιβάλλον για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
Τα προβλήματα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, έχουν δημιουργήσει το ''κατάλληλο περιβάλλον'' όπως φαίνεται, για να αναπτυχθεί ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας στην χώρα μας, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς των ιδιωτικών νοσοκομείων να καλύπτει το 27% των συνολικών εσόδων του κλάδου το 2008 (από 13% το 2000). Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παροχής νοσοκομειακών υπηρεσιών εστιάζει σε niche αγορές και επιλέγει κυρίως "προσοδοφόρες" χειρουργικές περιπτώσεις σύντομης νοσηλείας.

Η στρατηγική ανάπτυξης των ιδιωτικών κλινικών
Η στρατηγική ανάπτυξης των ιδιωτικών νοσοκομείων στηρίζεται σε τρία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των δημοσίων:
•υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας
•μικροί χρόνοι αναμονής
•μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας

Επενδύσεις στην υψηλή ιατρική τεχνολογία
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των ιδιωτικών επενδύσεων στοχεύει στην ιατρική τεχνολογία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΕΣΥ (το οποίο εστιάζει στην κατασκευή υποδομών) δεν ξεπερνά το 30%. Συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά εστιάζουν τις επενδύσεις τους σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που σχετίζονται με συχνές και προσοδοφόρες θεραπείες (όπως εγχειρίσεις καρδιάς, ορθοπεδικές ή ογκολογικές).

Υπό αυτές τις συνθήκες, το μερίδιο των ιδιωτικών νοσοκομείων σε σχέση με το σύνολο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει με ρυθμούς τουλάχιστον αντίστοιχους της τελευταίας δεκαετίας (σε 31% το 2012 από 27% το 2008).

Η ιδιωτική χρηματοδότηση των νοσοκομειακών δαπανών
Σύμφωνα με την μελέτη, το ποσοστό της ιδιωτικής χρηματοδότησης των νοσοκομειακών δαπανών στην Ελλάδα είναι 18% έναντι 14% στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ οι προαναφερθείσες συνθήκες οδηγούν σε ένα περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης του 15% (επίπεδο κοντά στο διεθνή μέσο όρο). Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν είναι ομοιόμορφη για το σύνολο του κλάδου, καθώς τα γενικά νοσοκομεία φαίνεται να υστερούν σε όρους κερδοφορίας - με τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους να υπολείπονται σημαντικά έναντι εκείνων για τα μαιευτήρια (12% έναντι 33% αντίστοιχα στο διάστημα 2001-2007). Το γεγονός αυτό εν μέρει εξηγείται από:

•τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες μπορούν σε ένα βαθμό να συγκρατήσουν το ύψος των νοσηλίων (σε αντίθεση με τα μαιευτήρια όπου οι πληρωμές γίνονται απευθείας από τους ασθενείς). Ως αποτέλεσμα το περιθώριο κέρδους ανά κλίνη είναι σχεδόν διπλάσιο στα μαιευτήρια (28% σε σχέση με 16,5%).
•το χαμηλό βαθμό κάλυψης των διαθέσιμων κλινών των ελληνικών γενικών νοσοκομείων (55-60% , έναντι 70-75% στα μαιευτήρια).

Μειωμένη πληρότητα στα ιδιωτικά μαιευτήρια μέχρι το 2012
Για την περίοδο 2010-2012, εκτιμάται ότι η αύξηση της πληρότητας των γενικών νοσοκομείων θα αντισταθμισθεί εν μέρει από τη μειωμένη πληρότητα και τιμολόγηση των μαιευτηρίων (λόγω της εισόδου νέων παικτών) με αποτέλεσμα οι δείκτες κερδοφορίας και πληρότητας να βελτιωθούν σε μικρό βαθμό. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, η ωρίμανση του κλάδου (μετά την τρέχουσα περίοδο αναδιάρθρωσης) αναμένεται να αυξήσει σταδιακά την πληρότητα. Για παράδειγμα, άνοδος της πληρότητας σε 70% από 60-65% το 2012 (με σταθερό το μέσο όρο ημερών νοσηλείας) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε άνοδο του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους κοντά στον μακροχρόνιο μέσο όρο (17% έναντι 15% σήμερα).

Οι νοσοκομειακοί όμιλοι στην Ελλάδα
Η συνεχής μεγέθυνση των νοσοκομειακών ομίλων σε Ελλάδα και εξωτερικό αντικατοπτρίζεται σε ένα βαθμό στην έντονη αύξηση του κύκλου εργασιών την τελευταία τετραετία κατά 21%, η οποία ξεπερνά εκείνη των εταιρειών του κλάδου (αύξηση 17% στο αντίστοιχο διάστημα).

Ο περιορισμένος ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης (και αντίστοιχα ο αυξημένος ρόλος των ιατρών) λειτουργεί ως ανάχωμα στις ανταγωνιστικές πιέσεις στον κλάδο - εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικοί όμιλοι είναι λιγότερο δανεισμένοι σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο - γεγονός, ωστόσο, που συγκρατεί το ROE (απόδοση κεφαλαίων) σε χαμηλότερα από τα διεθνή επίπεδα.

Η επέκταση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, η σημαντική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά 25%, η αύξηση των δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο είναι σχεδόν το ½ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η αύξηση των κλινών και η προώθηση του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα και στις θυγατρικές εξωτερικού και η δημιουργία ειδικευμένων νοσοκομείων ή τμημάτων νοσοκομείων, αποτελούν τους άξονες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου.
Ο νοσοκομειακός τουρισμός άγγιξε διεθνώς τα 60 δις δολάρια το 2006 και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 100 δις δολάρια το 2012 (McKinsey & Company estimates), με κινητήριες δυνάμεις το κόστος των επεμβάσεων και την αποφυγή του μεγάλου χρόνου αναμονής.

Οι κίνδυνοι για τον ιδιωτικό τομέα υγείας
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τέλος για τον κλάδο τους οποίους θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι: η επικείμενη είσοδος νέων παικτών, τα υψηλά ελλείμματα των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων (λόγω αυστηρότητας στη χορήγηση παροχών) και η αυξανόμενη διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών.


Διαβάστε αναλυτικά την οικονομική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας ΕΔΩ

«Μετατάξεις στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., κατά παρέκκλιση των εντολών του Υπ. Υγείας»: Ερώτηση Μ. Σκουλάκη στη Βουλή

Τουλάχιστον 54 μετατάξεις υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες έγιναν κατά παρέκκλιση των εντολών της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, από διοικήσεις συγκεκριμένων Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε) όσο και από διοικήσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίες παραμένουν στις θέσεις τους από πριν τις εκλογές μέχρι και σήμερα, καταγγέλλει ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προς την αρμόδια υπουργό Υγείας κα. Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Σκουλάκη έχει ως εξής:

Με το υπ .αρ. ΔΥ1δ/ΓΠ ΟΙΚ 135096/12-10-2009 εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικών Υποδομών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (επισυνάπτεται) αποφασίστηκε η αναστολή των υπηρεσιακών μεταβολών στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στους φορείς αρμοδιότητας τους (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες κοινωνικής φροντίδας, κ.λ.π.), είτε αφορά ΝΠΔΔ είτε ΝΠΙΔ.

Ωστόσο, από μια λεπτομερή έρευνα σε ΦΕΚ που εκδόθηκαν μετά από τις εκλογές τις 4ης Οκτωβρίου (τχ. Γ, ΦΕΚ: 831/15.10.2009, 835/19.10.2009, 836/19.10.2009, 839/19.10.2009, 840/19.10.2009, 845/20.10.2009, 847/20.10.2009, 862/26.10.2009, 863/26.10.2009, 868/27.10.2009, 873/ 27.10.2009, 875/27.10.2009, 880/27.10.2009, 893/27.10.2009, 928/16.11.2009), με έκπληξη διαπιστώνεται πως όχι μόνο δεν υπήρξε αναστολή των υπηρεσιακών μεταβολών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά αντίθετα έγιναν τουλάχιστον 54 μετατάξεις προσωπικού, τόσο από τις διοικήσεις συγκεκριμένων Υ.Πε όσο και από τις διοικήσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ που παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και σήμερα.

Μεταξύ αυτών, εντοπίζονται μετατάξεις νοσηλευτών σε διοικητικές θέσεις, αδελφών νοσοκόμων σε θέσεις τηλεφωνητών, φυσικοθεραπευτών σε θέσεις βιβλιοθηκονομίας, κ.α.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε κα. Υπουργέ:
- Είναι εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, οι εν λόγω μετατάξεις που έλαβαν χώρα κατά παρέκκλιση του υπ.αρ.: ΔΥ1δ/ΓΠ ΟΙΚ 135096/12-10-2009 εγγράφου του ΥΥΚΑ;
- Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει το ΥΥΚΑ για το θέμα;

Ο ερωτών Βουλευτής


Μ. Σκουλάκης

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Mεταλλαγμένο στέλεχος του ιού H1N1 και στην Ιταλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, εντοπίστηκε στη χώρα μεταλλαγμένο στέλεχος της νέας γρίπης χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.Ειδικότερα το ιταλικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η μεταλλαγμένη μορφή του ιού που απομονώθηκε εκεί είναι όμοια με αυτήν που εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Νορβηγία, ενώ στη Γαλλία έχουν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι εξαιτίας του. Το μεταλλαγμένο στέλεχος προσέβαλε έναν άνδρα στη Μόντσα πριν από τρεις ή τέσσερεις μήνες. Είναι, επίσης, η μοναδική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ιταλία, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από την μέχρι στιγμής ανάλυση τουλάχιστον εκατό στελεχών του ιού που απομονώθηκαν σε ισάριθμα κρούσματα της νόσου.

Πάντως, το ιταλικό υπουργείο υπογραμμίζει ότι τόσο το νέο αντιγριππικό εμβόλιο όσο και τα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους της γρίπης. Ταυτόχρονα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε κρούσμα της νόσου που προκλήθηκε από στέλεχος του ιού ανθεκτικό στο Tamiflu.

Χθες, εξάλλου, ξεκίνησε ο εμβολιασμός εναντίον της νέας γρίπης του προσωπικού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Οπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς υγειονομικού φορέα, Κρίστεν Κέλεχερ, περίπου χίλιοι υπάλληλοι της ΠΟΥ εμβολιάστηκαν χθες. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό αν εμβολιάστηκε και η διευθύντριά της, δρ Μάργκαρετ Τσαν. Πάντως, η ΠΟΥ για άλλη μία φορά εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά της ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

Παρ’ όλα αυτά δεν πείθονται όλοι. Στη νήσο Τζέρσι της Μάγχης ένα ζεύγος εν διαστάσει βρήκε έναν ακόμα λόγο για να συνεχίσει τη δικαστική του διαμάχη. Η μητέρα ενός εννιάχρονου κοριτσιού ζητεί να μην εμβολιαστεί η κόρη της υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πεισθείγια την ασφάλεια του αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο πατέρας ζητεί από το δικαστήριο να επιβάλει τον εμβολιασμό του παιδιού του.

H Σερβία ανακοίνωσε χθες ότι από τη νέα γρίπη έχουν καταλήξει στη χώρα 22 άνθρωποι, ενώ στη Σαουδική Αραβία οι θάνατοι εξαιτίας του λοιμώδους νοσήματος έχουν φτάσει τους πέντε. Tέλος, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ένα σκυλί προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης.

Πηγή: Reuters

Δεύτερο κύμα πανδημίας την άνοιξη

Της Ελένης Πετροπούλου

Νέο πανδημικό κύμα αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρας μας την άνοιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα σταματήσουν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη ακόμη και το Πάσχα. Όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιώργος Σαρόγλου, οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη θα συνεχιστούν, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε ανοιξιάτικο πανδημικό κύμα.

«Κάθε πανδημικό κύμα διαφέρει σε ένταση και διάρκεια, ακόμη και από τόπο σε τόπο στην ίδια χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρόγλου, ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Παρενέργειες
Παραδέχτηκε πάντως ότι και στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τα εμβόλια για τη νέα γρίπη. «Υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες» είπε διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν ήταν σοβαρές, δεν ήταν σημαντικές και καθόλου οξείες». Σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου, «μεταξύ των παρενεργειών αυτών ήταν κάποια αλλεργική αντίδραση τα πρώτα 20 λεπτά μετά τον εμβολιασμό».

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο πανδημικό κύμα, το οποίο έχει «στοιχίσει» τη ζωή συνολικά σε 19 άτομα. Χθες, ένα ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης κατέληξε. Πρόκειται για έναν 55χρονο με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που νοσηλευόταν στην εντατική.

Εμβολιασμοί

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά ομαλά και η συμμετοχή είναι σταθερή. «Καθημερινά, περισσότερα από 10.000 άτομα εμβολιάζονται» είπε η υπουργός τονίζοντας πως «μέχρι την Παρασκευή, 75.658 άτομα είχαν εμβολιαστεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα λειτουργούν 427 εμβολιαστικά κέντρα (ήδη λειτουργούν 354) ενώ από σήμερα 60 γραμμές θα εξυπηρετούν στο 1135 για τη νέα γρίπη.

Ανακοίνωσε μάλιστα και την πρόσληψη 1.000 ατόμων για το ΕΣΥ, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή διοικήσεων στους φορείς του υπουργείου Υγείας. «Στο νομοσχέδιο για το επίδομα αλληλεγγύης, υπάρχει πρόβλεψη για σύσταση 1.000 θέσεων μόνιμων στο ΕΣΥ (άρθρο 6 παράγραφος 4), σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην πορεία της νέας γρίπης στη χώρα μας, η υπουργός υπογράμμισε ότι «τώρα διανύουμε την πιο επικίνδυνη περίοδο της γρίπης και αυτό επειδή χειμωνιάζει και πλέον δεν θα έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό». Επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση «δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων».

Παρέμβαση
Σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση στο θέμα ασφάλειας των εμβολίων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου συνέστησε σε όσους ασχολούνται με θέματα που άπτονται στη δημόσια υγεία να είναι πιο προσεκτικοί για τα μηνύματα που στέλνουν στους πολίτες, αλλά και την εικόνα στης χώρας μας στα εξωτερικό. Υπέρ του εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού έναντι του ιού της γρίπης Η1Ν1, τάσσονται ομόφωνα και οι Έλληνες πνευμονολόγοι.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ (01/12/2009)